Wat is shiatsu?

Shiatsu is een vorm van manuele therapie. Het betekent letterlijk vinger (shi) druk (atsu). Het heeft zijn oorsprong in Japan en heeft zich sinds de jaren 1970 internationaal verder ontwikkeld. Het wordt nu op grote schaal gebruikt in de hele wereld. In Shiatsu zijn invloeden uit de oosterse geneeskunde en westerse therapieën geïntegreerd. Shiatsu maakt gebruik van een combinatie van druk op specifieke punten en strekkingen om zwakke gebieden te revitaliseren en om gebieden waar spanning wordt vastgehouden los te maken. Zo wordt het lichaam geholpen om harmonieus te functioneren.

Het tarief voor een behandeling is 85 euro. Een aanvullende zorgverzekering die ‘complementaire geneeswijzen’ ondersteunt, vergoedt meestal de behandeling. Een afspraak is tot 24 uur van te voren kosteloos te verzetten, bij latere afzegging of no show worden de kosten volledig in rekening gebracht.

Boek een behandeling

De behandeling

Shiatsu wordt door de kleding heen op een dikke katoenen mat (futon) op de grond gegeven. Dus geen olie en blote ruggen. Niet alleen met vingers of duimen, maar ook met handpalmen en soms ook met elleboog, knie of voet, wordt druk uitgeoefend op het lichaam. De ki, de energie die aan de basis van alles staat, wordt in beweging gebracht en heft stagnaties op. De cliënt ervaart een grote ontspanning, en tegelijkertijd beter contact met zijn of haar lichaam met meer energie en aandacht.

Het is fijn als je comfortabele, liefst katoenen kleding  draagt bij de behandeling.

Vergoeding

Elke therapeut is aangesloten bij één of meerdere van de volgende beroepsverenigingen:  Shiatsu Vereniging Nederland, Zhong, LVNT en/of de V.B.A.G. Dit lidmaatschap garandeert in de meeste gevallen dat de behandeling vergoed wordt door je zorgverzekeraar indien je een aanvullende zorgverzekering hebt die ‘complementaire geneeswijzen’ vergoedt.

Klachten

Bij aanhoudende stress krijgt het lichaam soms niet genoeg tijd om te herstellen. Er kan een neerwaartse spiraal ontstaan: ontspannen wordt moeilijker en er ontwikkelen zich klachten die zelf stress veroorzaken. Shiatsu helpt het lichaam herstellen, het wordt weer mogelijk om te ontspannen en klachten zullen verminderen of verdwijnen. Energie en vitaliteit nemen toe en de omgang met stress verbetert.

Shiatsu werkt ook ondersteunend in combinatie met andere therapieën of medische behandelingen.

Veel voorkomende klachten:

  • Hoofdpijn;
  • Stress;
  • Rugklachten;
  • Menstruatieklachten;
  • Gewrichtspijn;
  • Ademhalings- en spijsverteringsproblemen;
  • Oververmoeidheid
  • Psychische klachten;
  • Spanningsklachten;
  • Slapeloosheid;
Meer weten?