Shiatsu is een vorm van manuele therapie. Het betekend letterlijk vinger (shi) druk (atsu). Het heeft zijn oorsprong in Japan en het heeft zich sinds de jaren 1970 internationaal ontwikkeld. Het wordt nu op grote schaal gebruikt in de hele wereld. In Shiatsu zijn invloeden uit de oosterse geneeskunde en westerse therapieën geïnte- greerd. Shiatsu maakt gebruik van een combinatie van druk op specifieke punten en strekkingen om zwakke gebieden te revitaliseren en om gebieden waar spanning wordt vastgehouden los te maken. Zo wordt het lichaam geholpen om harmonieus te functioneren.

Bij aanhoudende stress krijgt het lichaam soms niet genoeg tijd om te herstellen. Er kan een neerwaartse spiraal ontstaan: ontspannen wordt moeilijker en er ontwikkelen zich klachten die zelf stress veroorzaken. Shiatsu helpt het lichaam herstellen, het wordt weer mogelijk om te ontspannen en klachten zullen verminderen of verdwijnen. Energie en vitaliteit nemen toe en de omgang met stress verbetert.

Shiatsu werkt ook ondersteunend in combinatie met andere therapieën of medische behandelingen.

Zen Shiatsu
Zen Shiatsu is een uniek vormgegeven stijlaanduiding. Zen Shiatsu onderscheidt zich van andere stijlen van Shiatsu door de nadruk die wordt gelegd op de traditionele principes van de Oosterse Geneeskunde, het meridiaanconcept en de samenwerking tussen de twee handen. Voor meer informatie over de opleiding in Amsterdam, zie zenshiatsu.nl.

Praktisch
Shiatsu wordt op de kleding gegeven. Het is aanbevolen om comfortabele, ruim zittende kleding te dragen van natuurlijke stof.